Activitate

Fundatia Amfiteatru derulează proiecte si programe pentru un public specializat, cat si pentru publicul larg. In ultimii ani a acumulat o expertiza relevanta in cateva domenii cheie: industrii creative, turism, sanatate, capital uman.

 

1. Industrii creative

Festivalul International de Teatru Amalgam (www.caleido.ro)
CALEIDO e o platforma culturala pe care se construieste dialog intercultural intre minoritatile culturale si etnice din Romania.

Ideea unui festival multicultural a aparut pe fondul intolerantei din Romania și Europa. Festivalul destupă minti, deschide drumuri prin povesti bine spuse. Teatrul romanesc sta pe o mostenire etnica despre care are uneori mai putine informatii decat ar trebui si care s-ar cuveni expusa mai bine publicului larg.

Salonul National de Fotografie Turistica (www.snft.ro)
Salonul National de Fotografie Turistica promoveaza talentul si pasiunea pentru fotografie, fie ca este vorba de fotografi amatori sau profesionisti. Lansat in anul 2006, la eveniment s-au înscris, de-a lungul timpului, peste 3.500 de concurenti cu mai mult de 40.000 de poze, vazute de cel putin 200.000 de vizitatori (la fata locului sau on-line)

Superlativele VIP si premiile VIP impreuna cu revista omonima
Gala Superlativelor VIP a devenit, in mod traditional, evenimentul in cadrul caruia sunt evidentiate competitivitatea si performanta atinse pe parcursul anului precedent in diverse domenii. Sunt precedate – pe aceleasi coordonate – de evenimente periodice.
In prezent programul se deruleaza sub deviza “Oamenii schimbarii”.

Programul “Identitati si experiente ale comunitatilor” (www.merg.in)
Inovatia si creativitatea formează cel mai puternic vector al dezvoltării comunitatilor si valorificării resurselor antropice si naturale. In acest sens, diversitatea comunitatilor si a resurselor din Romania constituie un potential imens de dezvoltare.

Acumularile identitare si traditiile de creativitate specifice locului adauga valoare si pot asigura competitivitate produselor si serviciilor locale, fie ca vorbim de produse naturale, culturale sau turistice. Prin implicarea industriilor creative, a activitatilor de cercetare si dezvoltare, aceste produse pot intra in circuitul de valori national, european si international prin unicitatea si savoarea locala.

Valorificarea/promovarea in noile conditii, mai ales tehnologice, a identitatilor, experientelor si produselor locale a fost un demers constant al fundatiei, tot mai coerent si eficient in ultima perioada.

 

2. Turism

Turismul responsabil (www.turismulresponsabil.ro)
Potentialul turismului romanesc reprezinta premiza de la care am pornit in formularea ipotezei, conform careia dezvoltarea acestui domeniu poate fi facuta prin practicarea si promovarea unui turism responsabil. Desi pe plan mondial sintagma este recunoscuta si respectata, in Romania conceptul nu se regaseste pe agenda profesionala sau publica , incat “volens nolens” suntem pionieri in promovarea acestei abordari.

Centrul Roman de Resurse in Turism (www.crrt.ro)
Centrul Roman de Resurse in Turism este promotor de activitati integratoare in domeniul turismului, intelegand ca abordarea acestuia, in Romania, este adecvată conceptului de turism responsabil. Sunt utilizate diversele resurse care au o relatie directa cu turismul si dezvoltarea sa: informatii actualizate, accesul la expertiza, formarea profesionala, elaborarea de studii, rapoarte, baze de date, identificarea de parteneri, dezvoltarea de retele si parteneriate.
Programul este implementat prin 12 Centre Regionale de Resurse in Turism care raspund in mod concret nevoilor locale/zonale de dezvoltare prin turism.

Turismul de sanatate (www.turismuldesanatate.ro)
Programul isi propune crearea unei platforme de comunicare, intre expertii din domeniul turistic si cel de sanatate, in vederea identificarii principalelor resurse specifice pentru aceasta forma de turism atat in Romania, cat si in intreaga lume, dar si a integrarii turismului de sanatate intr-un sistem.

 

3. Sanatate

Reunite in programul ”Amfiteatrul de sanatate”, activitatile cuprind conferinte, publicatii stiintifice si profesionale, cursuri, aplicatii informatice etc., la care participa specialisti, cercetatori, decidenti etc., pentru a identifica si aplica solutii coerente, accepate si realizabile. Sustinem accesul la o expertiza nationala valoroasa, pusa in acord cu tendintele europene si internationale.

 

4. Capital uman

Programe cu finantare europeana (solicitant sau partener)
Vechile proiecte si programe au fost consolidate si modernizate prin accesul la finantari europene, dupa ce, incepand cu anul 2005 am organizat evenimente de intelegere si popularizare a efectelor integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, mai ales la nivelul liderilor de comunitati.

Cateva cifre:

  • 28 de proiecte europene finalizate
  • 12 centre regionale de resurse umane
  • + 700 de evenimente organizate;
  • + 6.000 de persoane consiliate, instruite și calificate ;
  • + 10.000 de persoane formate și perfecționate în domeniul sănătății;
  • 8 structuri ale economiei sociale
  • 15 site-uri de informare, promovare și comunicare ;
  • aplicații informatice specializate pentru domeniul medical;
  • studii,strategii, planuri, analize și lucrări în domeniul dezvoltării comunitatilor;

Resurse:
Centrul de Educatie, Dezvoltare si Cercetare “Amfiteatru”(cedca.ro) raspunde nevoilor programelor fundatiei dar si solicitarilor externe prin acreditarile detinute, acumularile stiintifice si expertiza specialistilor.

Conferintele Amfiteatru (www.amphitheatreconferences.gm.ro)
Programul stiintific “Conferintele Amifeatru” consta in organizarea de conferinte stiintifice pe teme de interes major, editarea de lucrari si publicatii stiintifice, precum si dezvoltarea platformelor de dezbateri si continuturi, circumscrise ariei de expertiza a fundatiei.

Clusterul “Sanatate Romania”(www.sanatateromania.ro)
In urma evaluării, Clusterului Medical Sanatate Romania de catre Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor/ European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), i-a fost acordat calificativul „Bronz”, pentru Excelenta Managementului Clusterului.

Acest proces s-a desfasurat in conformitate cu Initiativa Europeana pentru Excelenta Clusterelor, (ECEI) lansata in anul 2009 de catre Uniunea Europeana prin Programul de Competitivitate si Inovatie.

Acordarea calificativului „Bronz” pentru Excelenta Managementului Clusterului pentru o perioada de doi ani reprezinta validarea la nivel european a orientarii către atingerea excelenței de către Clusterul Medical Sănătate România în domeniul sănătății și al științelor medicale.

Evaluarea ESCA s-a focalizat pe analiza managementului Clusterului Medical Sănătate România, de către Fundația Amfiteatru, pe șase dimensiuni: structură, management și coordonare, strategie, finanțare, realizări, vizibilitate și servicii oferite.

Aceasta recunoastere este un pas important pentru evolutia Clusterului Medical Sanatate Romania si consolidarea acestuia pe piata interna si internationala.

Clusterul „Romania Glocala” (www.glocalro.org)
Scopul principal al clusterului este de a crește reputația și de a consolida încrederea în calitatea produselor și serviciilor comunităților, promovate de către membri, pentru clienții din România și din străinătate. Clusterul este o fereastră de oportunitate servind ca un instrument de dezvoltare economică durabilă prin consolidarea structurilor și a caracteristicilor teritoriului. Clusterul România Glocală este un demers al Fundației Amfiteatru, ONG care are misiunea de a contribui la modernizarea și afirmarea identitățior, oamenilor și comunităților din România, în contextul dezvoltării societății, cunoașterii și al accelerării proceselor de integrare europeană și globalizare.

Companiile specializate in realizarea programelor fundatiei (www.gm.ro, www.gruparte.ro) sunt entitati afiliate care au capacitatea tehnica , financiara si logistica pentru a asigura standardele necesare derularii activitatilor.