Se lansează proiectul „Nucleo – Activare în Ferentari” care urmărește formarea unui nucleu de acțiune locală pentru accesarea reală a drepturile cetățenilor din cartier

Se lansează proiectul „Nucleo – Activare în Ferentari” care urmărește formarea unui nucleu de acțiune format din locuitorii zonei. Aceștia vor fi informați și instruiți în dezvoltare comunitară și advocacy, asigurând un acces real la drepturile cetățenilor din cartier.

Cartierul Ferentari continuă să reprezinte o comunitate marginalizată, izolată și ai căror membri trăiesc adesea sub pragul sărăciei. Problema principală este faptul că multe legi și politici publice care afectează cetățenii cartierului sunt realizate fără consultarea lor, respectiv impactul în comunitate este adesea inexistent și uneori chiar negativ. Pe lângă acest nucleu, proiectul va asigura dezvoltarea unui plan de acțiune locală realizat de cetățeni pentru cetățeni și va furniza punțile de comunicare cu instituțiile publice. Beneficiarii principali vor fi 100 de copii de la Căminul Phillip și 50 de adulți din Ferentari, iar activitățile proiectului vor implica, pe lângă aceștia,câteva sute de oameni din cartier.

Scopul acestor acțiuni este acela de a întări legăturile între oamenii din comunitate și de a atrage și alți oameni din alte zone ale sectorului sau ale capitalei de partea comunității. Evenimentele realizate – cu caracter comunitar, cultural și social – vor fi gândite și puse în practic în perfect acord cu dorințele locuitorilor din cartier,expuse de-a lungul consultărilor publice de pe parcursul proiectului.

Pe lângă evenimentele deschise publicului larg, vor fi organizate ateliere de organizare comunitară și advocacy destinate colaboratorilor comunitari și viitorilor lideri din comunitate. Scopul final al atelierelor este de a facilita o mai bună înțelegere a modurilor eficiente de funcționare a unui nucleu de persoane care mai apoi să poată ajunge să aibă impactul real de care comunitatea din Ferentari are nevoie.

Persoanele vulnerabile din grupul țintă vor fi sprijinite printr-o serie de servicii complementare, menite să reducă decalajele produse de injustiția socială, să sporească incluziunea socială și să beneficieze de creșterea calității serviciilor. Astfel, în beneficiul celor 100 de copii din grupul țintă, vor fi organizate trei ateliere de educație non-formală a câte 12 sesiuni fiecare: un atelier de educație civică, un atelier de fotografie și un atelier de arts&crafts. Cei 50 de adulți vor beneficia de atelierele de educație financiară, vor primi informații privind gestionarea unui buget, piramida nevoilor, economisirea, inflația ș.a.m.d într-un cadru informal și un limbaj accesibil. Atelierele vor fi organizate de doua ori pe luna timp de sase luni de zile.

De asemenea, va fi realizata și îmbunătățirea serviciilor deja create de partenerul Fundația Căminul Phillip,respectiv furnizarea meselor calde pentru copii și acordarea de suport pentru igienizare persoanelor din grupurile vulnerabile. Astfel, se va dota bucătăria deja existentă și se va achiziționa o mașină de spălat rufe profesională.

Proiect derulat de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Fundația Căminul Phillip și Asociația Respiro – Human Rights Research Center cu sprijinul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.ro. Informații despre Active Citizens Fund în România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.